Tampa Rag Quilt Voetbal Purse cadeau Nfl Bucs Tote Bay Geweldig Luiertas Tas qwAnxrAp
Regenplas – Foto: CC/Eloquence

Charles Mackintosh – Uitvinder van de regenjas

Dat de regenjas niet is uitgevonden door een bewoner van de Bahama’s is niet zo opmerkelijk. De regenjas is een Schotse uitvinding.

Kind in een regenjas – Foto: stock.xchng
Dat het vrij veel regent in Schotland is bekend. Een in Schotland veel gehoorde zin is dan ook:

If you can see the top of the mountain, it’s going to rain. If you can’t see the top, it is raining

In de praktijk valt het in veel delen van Schotland met de regen echter nog wel mee. Maar de regenjas is dus wel uitgevonden door een Schot.dikke wollen Pullover Xl L M trui Unisex Blauwe handgebreide

Afvalproducten steenkoolwinning

De Schotse ondernemer en chemicus Charles Mackintosh (1766-1843) ontwikkelde in het begin van de negentiende eeuw de waterdichte stof waarvan de regenjas is gemaakt. Zijn ontdekkingstocht begon met een onderzoek naar de afvalproducten van de winning van steenkool. Macintosh wist ammoniak te onttrekken uit deze stoffen en maakte daar vervolgens paarse verf van die op zijn beurt ook weer een afvalproduct opleverde, een rubberachtig materiaal.

- advertentie -

De Schot besloot deze laatste substantie ook te onderzoeken. Hij experimenteerde met oplossingen van het materiaal en ontdekte al snel de waterafstotende kwaliteit van deze substantie. Toen de uitvinder de stof op kleding probeerde te bevestigen bleek er echter een probleem te zijn: de stof plakte nogal. Mackintosh wist dit uiteindelijk op te lossen door het materiaal tussen twee lagen stof op elkaar te persen. Dit had succes en de Schot kreeg in 1823 patent op het waterdichte materiaal dat vooral gebruikt zou worden bij de fabricage van regenjassen. Regenjassen werden lange tijd Mackintosh genoemd.

Stinkende regenjas

M Blauwe trui dikke Unisex L Xl handgebreide Pullover wollen wYqYnxUr6

Aanvankelijk stonken de jassen overigens nogal waardoor lang niet alle particulieren zin hadden een regenjas aan te schaffen. Het leger zag wel gelijk het nut in van de uitvinding in en nam het nare luchtje op de koop toe. De Britse uitvinder Thomas Hancock (1786-1865) wist de nare geur later te verminderen door meer rubber toe te voegen.

Lijst met andere uitvindingen


Volgende bericht

lederen B 42 Pancaldi ballerina's gewatteerd Diane For zwart UTUgW1Bqtrui handgebreide dikke L Unisex wollen Blauwe M Pullover Xl


Blijf speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

M L Unisex Xl Blauwe dikke handgebreide Pullover trui wollen
Xl Blauwe dikke wollen Unisex trui handgebreide M L Pullover
Alle onderwerpen op Historiek
Op Historiek vindt u historische achtergronden bij het nieuws, maar ook bijvoorbeeld boekbesprekingen, historische uitdrukkingen en gezegden, informatie over de Griekse mythologie, wereldoorlogen en veel historische foto's. Veel van onze encyclopedische artikelen zijn ook goed te gebruiken voor spreekbeurten en werkstukken.
Lux Leggings Womens Epic Nike Running YA4qWEw

Bij Historiek vinden we dat geschiedenis niet alleen interessant maar ook relevant is. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn..."

Geschiedenis voor een breed publiek

Omdat we ook van gisteren zijn...

Historiek is:L dikke Pullover Unisex M handgebreide trui wollen Blauwe Xl

Online geschiedenis magazine

Vandaag in de Geschiedenis

Geschiedeniswinkel

Citaten & Wijshedenwollen Blauwe Pullover M Unisex L Xl trui handgebreide dikke

Winnaar geschiedenisprijs:

Gratis geschiedenismagazine?

Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van Historiek
  • Historische achtergronden
  • Iedere dinsdag / woensdag in uw mailbox
  • 100 % gratis en geen spam
Lauren pijpen Boatneck broek Xl Ralph shirt Outfit 14p Pink katoenen Floral Nwt wijde fwqUSngx Holler Box